Een hond slaapt verspreidt over de dag. #
Het zijn “polyfasische” slapers. Dat houdt in dat honden hun slaap verspreiden over de dag. Ze slapen op verschillende plekken, van de bank tot aan het kleedje dat ligt bij de achterdeur. Ze zijn dus niet zoals wij mensen, gebonden aan een vaste slaapcyclus en slaapplek. Dat betekent dat ze niet acht uur achter elkaar liggen te slapen, maar bijvoorbeeld even een uurtje dutten, een ander plekje zoeken of even wat rondsnuffelen of wat water drinken en daarna weer verder slapen. Een beetje vergelijkbaar met onze powernapjes!
Verder is het goed om te beseffen dat honden sociale slapers zijn. Ze slapen graag dichtbij hun eigenaren of andere honden. Pas dan kunnen ze zich volledig ontspannen en uitrusten. Op hoogte slapen geeft ook een fijn en veilig gevoel voor ze. Dus waar honden slapen, hoe ze slapen en met wie. Dat bepalen ze bij ons lekker zelf!
Onze ervaring met slapende honden. #
Ook wij zijn met onze eerste hond begonnen met de bench. Wisten wij veel! Wij kregen op de puppy-cursus zelfs bench training. Dus je gaat daar mee aan de slag. De pup opsluiten en hopen dat het gepiep zo snel mogelijk stopt. Hij moet er maar aan wennen. Een ding is zeker, zowel de pup als wij, het komt de nachtrust niet ten goede.
Wat als we de deur van de bench open zetten! Dat bleek geen enkel probleem. Sindsdien slapen al onze honden vanaf dag 1 waar ze maar willen. Stel dat één van de honden ergens last van heeft en ‘s nachts even naar buiten moet, dan staat deze onder aan de trap om ons wakker te maken. Zo gebeuren er geen “ongelukjes”.
Wat is een geschikte slaapplek voor een goede (nacht)rust? #
- Voor honden is de ideale slaapplaats vaak op hoogte. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid (door overzicht over de omgeving) en geborgenheid.
- Het zijn sociale slapers. Ze zijn graag in de buurt van andere honden of mensen.
- Hebben voldoende ruimte nodig om languit gestrekt te kunnen liggen.
- En ze moeten kunnen wisselen van plek.
Een bench staat meestal op de grond, en geeft de hond niet de mogelijkheid om te wisselen van plek. Staat de bench ook nog in een aparte ruimte, dan wordt de hond ook nog eens beperkt in het sociaal kunnen slapen.
Niet goed kunnen slapen is één van de oorzaken van ongewenst gedrag.
Hoeveel slaap heeft jouw hond nodig? #
Een kwalitatieve slaap is essentieel voor honden. Net zoals puppy’s hebben oudere honden, grote honden en rassen met een korte snuit nog meer slaap nodig.
Puppy’s hebben zo’n 18 tot 20 uur slaap nodig om te verwerken van wat ze allemaal hebben meegemaakt.
Tijdens de slaap koelen de hersenen en het lichaam af, wat vooral gebeurt in de slow wave slaap (SWS), wat 80% van de slaap uitmaakt. De overige 20% van de slaap is de REM-slaap (Rapid Eye Movement), waarin honden al hun ervaringen en emoties verwerken.
De diepte van de slaap wisselt zich af en honden verplaatsen zich graag van plek en houding. Daarom is het noodzakelijk om hen keuze te geven uit wisselende slaapplekken.
Een andere reden waarom honden steeds wisselen van plek is om hun temperatuur te regelen. Honden hebben niet, zoals wij mensen, de mogelijkheid om te zweten via de huid. Daarom is het noodzakelijk om hen de ruimte te geven
Nu snap je ook waarom een bench geen goede slaapplaats is.
Een bench kan een slaapplaats zijn op voorwaarde dat de hond in en uit kan lopen, en zelf de keuze heeft om hierin te gaan slapen. Is de bench de enige slaapplaats dan heeft dit vroeg of laat gevolgen op de kwaliteit van de slaap en ongewenst gedrag.
De hond opsluiten, bijvoorbeeld in de bijkeuken is om sociale redenen niet gewenst.
Een hond die moeite heeft met alleen thuisblijven, zal nooit de kwalitatieve slaap kunnen nemen die ze zo hard nodig hebben.
Wanneer de hond bij jou in de buurt mag slapen, geeft dat je hond een veilig gevoel, en kan hij of zij genieten van een diepe slaap.
Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende slaapplaatsen en dat de honden hun slaapplek kunnen kiezen, zodat ze zich comfortabel voelen en goed kunnen slapen. Door te zorgen voor een goede slaapomgeving kun je bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je hond.
Meer over slaaphoudingen van honden. #
Opgekruld. #
Soms zie je de hond lekker opgekruld liggen in zijn mand, met zijn neus verborgen tussen z’n poten. Op zich is dit een normale slaaphouding. Maar is dit omdat de temperatuur van de omgeving te laag is, dan is dit voor een kwalitatieve slaap ongewenst. Een hond moet ontspannen en uitgestrekt kunnen liggen. Pas dan rust de hond goed uit. Langdurig opgekruld moeten liggen om op temperatuur te blijven is geen ontspannen houding, en dient voorkomen te worden.
Een hond heeft niet, zoals wij mensen, de mogelijkheid om te zweten wanneer het warm is. Is het koud dan maken wij ons ook klein en trekken we onze knieën op.
Uitgestrekt. #
In deze houding rust de hond het beste uit. In de uitgestrekte ontspannen houding komen ze het makkelijkst in REM-slaap, en dat zie aan ongecontroleerde bewegingen van het lichaam en bewegen van de ogen.
Op de rug. #
Meestal met één zijkant ergens tegenaan, zodat ze niet omrollen. Zoals tegen de deur of muur, en wanneer ze op de bank mogen liggen zie je vaak dat ze op hun rug gaan liggen.