Binnenkort een pup in huis.

Binnenkort een pup in huis.

De verhuizing #

Het achterlaten van zijn moeder, broers en zussen en alles wat hij in zijn korte leven heeft gekend, zal een enorme verandering zijn voor jouw puppy. Daarom is het belangrijk om de puppy regelmatig te bezoeken terwijl hij nog bij de fokker en zijn moeder is. Zo kan de pup al wennen aan jullie geur en is de verhuizing mogelijk minder stressvol.

De 1ste angstfase. #

Enge ervaringen tijdens de angstperiodes kunnen een diepgaande en levenslange impact hebben op het gedrag van een pup. De eerste angstperiode vindt plaats na acht weken, wat een van de redenen is waarom dit geen ideaal moment is om de pup mee naar huis te nemen.

Verhuizing op 8 weken. Is dit niet te vroeg? #

Het is belangrijk om de moeder, broers en zussen van de puppy elkaar te laten leren over communicatie met honden, spelen, bijtremming en zindelijkheidstraining, omdat dit jouw leven op de lange termijn een stuk gemakkelijker kan maken. Door de pup na tien tot twaalf weken mee naar huis te nemen, kan hij de angstperiode ervaren die na acht weken optreedt, in de veiligheid van zijn roedel, met zijn moeder in de buurt om hem te ondersteunen. Vergeet niet dat puppy’s in het wild minstens negen maanden bij hun moeder zouden zijn gebleven.

Het is van belang om een fokker te vinden die de noodzaak begrijpt de pups deze 4 extra weken bij de moederhond te geven.

De rit naar huis. #

Wanneer de dag eindelijk aanbreekt om de pup mee naar huis te nemen, is ‘t de uitdaging om de overgang zo stressvrij mogelijk te maken. Om de symptomen van reisziekte te verminderen zou je de puppy op iemands schoot op de passagiersstoel voorin kunnen laten zitten, zodat hij uit het raam kan kijken. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als een jonge puppy niet echt overgeeft in de auto, het nog steeds waarschijnlijk is dat hij zich onwel zal voelen. Dus is het een goed idee om lange autoritten zoveel mogelijk te beperken. Bovendien zullen de opwinding van de reis en alle nieuwe ervaringen er waarschijnlijk voor zorgen dat uw puppy vaker moet plassen. Dus zorg ervoor dat hij regelmatig de kans krijgt om even te gaan plassen voorafgaand en tijdens de rit.

Waarom nog even wachten met puppy-les? #

Vaak wordt geadviseerd om direct met de pup op puppy-cursus te gaan. Want het is erg zonde om de eerste weken te missen van de socialisatie, zo wordt gezegd. Is dat wel zo?

Een pup, maar dat geldt ook voor een adoptie-hond, die in zijn nieuwe omgeving komt ervaart heel veel nieuwe indrukken. Denk maar eens aan de reis naar huis, alle nieuwe geuren in het nieuwe huis, nieuwe mensen (kinderen) of andere huisdieren. Voor al die nieuwe ervaringen heeft een pup (of adoptie-hond) tijd nodig om te wennen. En dan hebben we nog niet eens over wat de pup of de volwassen hond heeft meegemaakt voorafgaand aan de verhuizing. 

Als een pup heel veel nieuwe indrukken tegelijk te verwerken krijgt kan het overweldigend zijn. Dan is hij niet meer in staat om nieuwe (leuke) dingen te leren.

Neem de tijd om je hond aan z’n nieuwe huis te laten wennen! De ene hond is de andere niet. Door goed naar de lichaamstaal van je pup te kijken leer je wanneer ‘t teveel voor hem is.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de verhuizing naar de nieuwe eigenaar, met alles erom heen, al een hele stressvolle ervaring voor de pup. Ga je dan ook nog zo snel mogelijk op puppy-cursus, dan zou dat voor de pup zomaar teveel kunnen worden. Er zijn genoeg eigenaren die moeten stoppen met puppy-cursus omdat hun pup over de top raakt, zich niet kan concentreren, blaft, bijt of ander ongewenst gedrag vertoond.

Van socialisatie komt niet veel terecht. Wat eigenlijk een positieve ervaring had moeten zijn, draait uit op een teleurstelling.

Daarom adviseren wij om even pas op de plaats te maken, en de eerste weken ervaren wat de pup voor karakter heeft.

Wennen aan zijn nieuwe huis en z’n nieuwe mensen is al socialisatie genoeg voor de pup.

Wat kun je dan wel doen om de pup te begeleiden? #

Hoe laat je de pup wennen aan zijn nieuwe huis?

  • Laat jouw pup gewoon meedraaien in zijn nieuwe omgeving in en rondom het huis.
  • Maak korte wandelingetjes, en kijk alleen maar hoe hij of zij reageert op andere honden en mensen. Maar ga de pup nog niet proberen op te voeden.
  • Geef hem voldoende rust. Liefst op een rustige plek bij jou in de buurt. En zorg voor een goede slaapplek.
  • Zorg dat je altijd thuis bent, laat de pup niet alleen.
  • Door observatie leert de pup waar hij terecht gekomen is.
  • Na enkele weken is hij de gang en wandel gewoon en heeft hij zijn plek gevonden.
  • Wanneer het nog niet duidelijk is wat het karakter van de pup is, heeft trainen weinig zin. Te snel op les kan zelfs een negatief effect hebben.
  • Jij krijgt nu ook een idee over het karakter van de pup. Is deze onderzoekend, of juist onzeker of angstig.
  • Nu wordt het tijd om langzaamaan de wereld te ontdekken. Op een manier die past bij de nieuwsgierige, onzekere of angstige pup.
  • Ga op zoek naar dingen die bij jouw jonge hond passen.

Heb geduld: Het is ‘t wachten waard.

Bereid je voor! #

Wil je toch de eerste weken goed benutten, dan is wellicht de Pro Puppy-Informatieavond een uitkomst. Dat kan al, enkele weken voordat de pup komt.

meer info

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00