Hoe kies je de beste hondenlijn?

Het kiezen van de ideale hondenriem is nog niet zo eenvoudig. Om je op weg te helpen hebben we de belangrijkste zaken voor je uitgewerkt. De uiteindelijke keuze zou een lijn moeten zijn die:

 • De minste hinder geeft voor de hond.
 • Praktisch en comfortabel in gebruik voor u als eigenaar.

Gewicht van je hond

Gedrag van je hond

Uw persoonlijke voorkeur

Welke factoren bepalen de keuze:

Gewicht van de hond:

Een kleine hond ga je niet belasten met een zware/brede hondenlijn. Zeker niet wanneer je hond een halsband draagt. Probeer, indien mogelijk, voor een lijn te kiezen met een zo laag mogelijk gewicht.

Ben je op zoek naar de specificaties van al onze hondenriemen, zoals materiaalsoort, maten en gewichten, welke musketon we toepassen etc. Via onderstaande knoppen hebben we, per lijnsoort, alle informatie verzameld zodat je een zo compleet mogelijk beeld krijgt van alle lijnen.

Biothane lijnen.

Specificaties lijnen met handvat

Specificaties speurlijnen

Alles over materiaalkeuze

Leren lijnen.

Alles over Leren lijnen

PolyAmide lijnen.

Alles over PolyAmide lijnen

Gedrag tijdens het wandelen:

Loopt je hond netjes mee aan de lijn, dan zou zelfs een grote hond aan een dun lijntje uitgelaten kunnen worden. Heb je echter een hond die in de lijn hangt, of soms uitvalt naar honden, mensen of verkeer, dan is een hondenriem met meer grip wellicht een betere optie. Overweeg een tuigje om te voorkomen dat er teveel kracht op de nek van je hond komt. Een y-tuigje verdeeld de druk over een groter oppervlak en voorkomt lichamelijke klachten op latere leeftijd.

Welke materialen zijn geschikt als je hond aan de lijn trekt?

 • Biothane® heeft de meeste grip.
 • Leer is ook een optie.
 • Of kies een bredere lijn. We hebben de lijnen ingedeeld op lichaamsgewicht van de hond. Als voorbeeld een hond van 25kg. Voor deze hond zou een Biothane lijn van 12mm en 16mm breedte geschikt zijn. Voor deze hond is de 16mm brede hondenriem de beste optie.
 • PolyAmide hondenriemen zijn minder geschikt voor honden die trekken. Wanneer een PolyAmide lijn door de handen glijdt is dit geen fijn gevoel.

Persoonlijke voorkeur:

Speelt het gedrag van jouw hond geen rol in de keuze van een lijn. Dan komt de keuze neer op uw persoonlijke voorkeur voor een materiaal.

 • Leer is heel comfortabel in het gebruik.
 • Biothane® wordt ook wel als leer-vervangend materiaal bestempeld. Is zeer sterk en zorgt voor veel grip onder alle omstandigheden.
 • PolyAmide is het goedkoopste materiaal.

De keuze is aan u.

Mijn hond bijt in de lijn.

Voor alle materialen geldt dat geen enkel materiaal bestand is tegen doorbijten, zelfs Biothane niet. Het gebit van een hond is sterk genoeg om botten te kraken. Geen enkel materiaal is hiertegen bestand. Mocht er toch een beschadiging optreden, we kunnen altijd kijken of de lijn gerepareerd kan worden.

De hondenlijnen van Natural-Dogs.

Biothane speurlijnen
Meer info
PolyAmide lijnen
Polyamide lijn in kleur rood
Meer info
Leren lijnen
Leren hondenriem in de kleur zwart en bruin verkrijgbaar.
Meer info
Biothane lijn met handvat
Biothane hondenlijn in kleur groen
Meer info

Persoonlijke voorkeur:

Biothane lijnen

Biothane wordt ook wel het leer-vervangend materiaal genoemd.

Wat zijn de voordelen van Biothane hondenlijnen?

 • Het is een zeer sterk materiaal.
  • De treksterkte komt volledig door de polyester webbing band aan de binnenkant.
  • De pvc coating voegt geen sterkte toe aan de lijn.
 • Zorgt voor veel grip onder alle (weer)omstandigheden.
 • Neemt geen geur, vuil of vocht op.
 • Makkelijk schoon te maken. Gewoon afspoelen onder de kraan.
 • Kleurecht en UV-bestendig.

Naar de Biothane lijnen met handvat

Naar de Biothane speurlijnen

Leren lijnen

Wat zijn de voordelen van leren hondenlijnen?

 • Een leren hondenlijn ligt heel comfortabel in de hand.
 • Zorgt voor voldoende grip, ook wanneer je hond aan de lijn trekt.
 • Onderhoud is gelijk aan Biothane, even afspoelen onder de kraan en dat is alles. Of gewoon laten drogen, en het zand valt er vanzelf af. Insmeren met lederwas mag, maar is niet nodig. Uit ervaring kan ik vertellen dat ik nog nooit de leren riemen met lederwas behandeld heb. Ze zien er, na jaren intensief gebruik, nog steeds perfect uit. Het onderhoud van een leren hondenriem valt dus best mee.

Naar de Leren lijnen

PolyAmide lijnen

Polyamide lijnen wordt meestal gekozen om perfect te passen bij een tuigje in dezelfde kleur. Nadeel van PolyAmide is dat het in de handen brandt wanneer de lijn door de handen glijdt. En het neemt vocht op tijdens regen, waardoor de lijn in gewicht toeneemt.

Naar de PolyAmide lijnen

Vraag en Antwoord

BioThane ® is de merknaam van alle gecoate webbing-producten gemaakt door BioThane Coated Webbing Corp. Het is eigenlijk een polyester webbing met een TPU- of PVC-coating die het duurzamer, waterdicht, gemakkelijk schoon te maken en lasbaar maakt. Het wordt vooral toegepast in de honden- en paardenwereld.

Wij maken er vooral hondenriemen van. Maar sinds kort hebben we ook als proef enkele tuigjes gemaakt van een breder en soepeler Biothane.

Waarom wij biothane lijnen leveren, is omdat we een alternatief zochten voor leren lijnen. BioThane wordt vaak als leervervanger bestempeld, maar met als voordelen dat het duurzamer is, beter schoon te maken, sterker en gemakkelijker te onderhouden. Het is goedkoper dan leer en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en maten.

De kern van een biothane lijn bestaat uit een polyester webbing, waar een pvc-coating omheen zit. De sterkte komt volledig van de polyester webbing. Een beschadiging aan de coating heeft dan ook geen negatieve invloed op de sterkte van de lijn.

We zijn geneigd, wanneer een hond aan de lijn trekt, deze steeds korter aan te lijnen. Onze ervaring is dat juist een langere lijn soms een oplossing kan zijn om trekken te verminderen. Een hond meer ruimte geven om te snuffelen zorgt er namelijk voor de de hond tot rust komt, en daardoor het tempo omlaag gaat. Snuffelen is nu eenmaal een natuurlijke behoefte van de hond, en wanneer we dit toelaten een positief effect heeft op het gedrag van de hond. Nog een bijkomend voordeel is dat je hond veel meer voldoening krijgt van een rustige wandeling, en meer energie verbruikt door verwerken van alle geurtjes tijdens de wandeling.

De hond uitlaten is het moment om samen te genieten, en anderen te ontmoeten. En hopelijk niet een verplicht ritueel waar we zo snel mogelijk vanaf willen.

Laat je hond eens zelf de route bepalen.

Een sleeplijn of speurlijn is meestal een langere lijn zonder handvat. Deze lijnen worden gebruikt tijdens speurwerk, in allerlei omgevingen en terreinen. De hond moet dan ongestoord zijn werk kunnen doen. De lijn mag dan niet ergens achter blijven haken, vandaar dat deze lijnen zonder handvat gemaakt worden.

Maar ook tijdens een wandeling in het bos is dit een ideale lijn. Je hond is toch aangelijnd en heeft iets meer bewegingsruimte door de lengte van de lijn. Loopt je hond even achterom een boom of struik, dan raakt je hond niet verstrikt door een handvat.

De maximale lengte hangt af van diverse factoren. Hoe langer de lijn, hoe zwaarder deze wordt. Draagt je hond geen tuigje, maar een halsband, dan komt alle kracht op de nek van de hond. Onze voorkeur is een lange lijn in combinatie met een hondentuig. Wij leveren lijnen van maximaal 10 meter, in diverse breedtes, geschikt voor alle soorten honden, groot of klein.

Wat veel belangrijker is, is de minimale lengte. Wij adviseren een minimale lengte van 3 meter, zodat je hond nog iets van bewegingsvrijheid heeft om z’n natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Een kortere lijn beperkt een hond om zijn sociale vaardigheden te kunnen tonen bij naderen van andere honden. Wat vaak de oorzaak is van probleemgedrag.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00