puppy-les
De solide basis voor de toekomst
Ik ben met Puppy-Lessen begonnen omdat ik nieuwe en toekomstige puppy-eigenaren wil helpen bij het soms overweldigende en uitdagende proces van het opvoeden van een puppy.
Want:
- Elke pup is uniek, met eigen individuele behoeften en temperament.
- En iedere toekomstige puppy-eigenaar heeft andere verwachtingen en doelen voor zijn pup.
Daarom zijn de Puppy-lessen op individuele basis. Waar op een rustige en positieve manier rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van de pup en de wensen van de eigenaar.
Meer weten?PuppyLes
Karakter
Leer je pup kennen en krijg meer inzicht in wat voor karakter het hondje heeft.
Halsband of tuigje
Waar kies je voor, en waarom?.
Netjes naast lopen
Of juist niet! De voor en nadelen van netjes naast lopen.
Jouw lichaamstaal
Wat is de invloed van jouw lichaamstaal op het gedrag van de pup.
Hierkomen
Waarom het zo vaak mis gaat. Heeft onze lichaamstaal daar iets mee te maken?
Uitdaging
Hoe blijven we onze pup uitdagen en voorkomen we ongewenst gedrag.
Socialisatie
Hoe doe je dat?
Hondentaal
Welke signalen laat je pup zien, en wat betekend dat.
Korte of lange lijn
Wat zijn de voordelen van een langere lijn.
Aandachtssignaal
Aanleren van een aandachtssignaal, en wat heb je hieraan in de praktijk.
Handsignaal
Wat kunnen we met een handsignaal en wat is het effect op de hond.
Snuffelen
Waarom is snuffelen zo belangrijk voor een hond. Wat heeft het voor ons aan voordelen.
Van pup naar puber
Wat kunnen we verwachten tijdens de ontwikkeling van de jonge hond.
Uitstapjes
Nieuwe plekken ontdekken.
Meteen op puppyles
Vaak wordt geadviseerd om direct op puppy-cursus te gaan. Want het is erg zonde om de eerste weken van de socialisatie te missen, zo wordt gezegd.
Is dat wel zo’n goed idee?
Zoals je hier kunt lezen is de verhuizing naar de nieuwe eigenaar, met alles erom heen, al een hele stressvolle ervaring voor de pup. Ga je dan ook nog zo snel mogelijk op puppy-cursus, dan zou dat voor de pup zomaar teveel kunnen worden.
Ik krijg regelmatig puppy-eigenaren op les die stoppen met de reguliere puppy-cursus omdat hun pup over de top raakt, zich niet kan concentreren, blaft, bijt of ander ongewenst gedrag vertoond. Van socialisatie komt niet veel terecht.
Meer over socialisatieMaar wat nu! Je zit met een hoop vragen.
De eerste weken met een jonge hond in huis.
Rustig aan doen in de eerste weken is erg belangrijk. Maar het is niet de bedoeling om jullie aan je lot over te laten. Voor een goede start is onze puppy-les uitermate geschikt. Tijdens deze les krijg je alle gelegenheid om je vragen te stellen, en kunnen we samen observeren wat je voor pup in huis hebt gekregen. Ik geef je naast een hoop praktische informatie ook de nodige tips mee voor de komende periode. En welk gedrag van nature bij het soort hond (ras/kruising) hoort.
Ik zorg ervoor dat je pup geen onnodige stress ondervind, maar vooral zijn eigen ding doet. Zo kunnen we je pup observeren, terwijl ik uitleg geef en jullie vragen beantwoord.
Wil je graag even afstemmen, je mag mij altijd bellen of een berichtje sturen.
Meer over puppy-lessenwat is socialiseren?
Socialisatie is op een rustig tempo de pup blootstellen aan nieuwe gebeurtenissen. En heel belangrijk, dat de pup de tijd krijgt om de nieuwe ervaring te verwerken. Voldoende rust is noodzakelijk voor ontwikkeling naar een stabiele rustige hond. Doe je teveel, dan zal dit vroeg of laat invloed hebben op de verdere ontwikkeling van het gedrag van de hond.
Daarom adviseer ik om even pas op de plaats te maken, en de eerste weken rustig aan te doen. Wennen aan zijn nieuwe huis en al die vreemde mensen in het huis, is al meer dan genoeg socialisatie. Genoeg indrukken om te verwerken.
Mist mijn pup de socialisatie dan niet?
Laten wennen aan z’n nieuwe thuis heeft de hoogste prioriteit. Een band opbouwen komt daarna. Socialisatie gaat gewoon vanzelf tijdens de dagelijkse gebeurtenissen in en om het huis.
Meer infoSocialiseren gaat een leven lang door. Elke nieuwe ervaring is een nieuw leermoment.
Ben je klaar om een pup te verwelkomen.
Maak een vliegende start met de Pro Puppy Informatieavonden van Natural-Dogs!
Deze informatieve avond biedt een uitgebreide gids en een onschatbaar inzicht in de dagelijkse zorg en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het puppy-bezit. Met de Pro Puppy Informatieavonden weet je zeker dat je goed voorbereid bent op alles wat komt kijken bij het ouderschap van een puppy en klaar bent om je nieuwe harige vriend het best mogelijke thuis te geven.
Voor wie?
- Wanneer je binnenkort een pup krijgt.
- Voor wie overweegt een pup te nemen.
- Je hebt net een pup in huis en zit met een hoop vragen.
- Wie meer wilt weten over pups.
Wil je een goede start maken?
Een informatieve avond van ± 2 uur waarin van alles aan bod komt, en waar voldoende gelegenheid is tot vragen stellen. Het minimaal aantal deelnemers is 4 personen.
Meer over Pro-puppy-infoin ‘t kort
01
Voorbereiding
Ga ruim van te voren op zoek naar informatie over wat er allemaal komt kijken wanneer je een pup in huis neemt. Zie je door de bomen het bos niet meer.
Ik kan je op weg helpen met de nodige basiskennis.pro puppy info
02
Leer je pup kennen
Niets belangrijker dan je pup leren kennen. Wanneer je de lichaamstaal leert begrijpen heeft dit voor beide een enorm positief effect. Een hond communiceert continue met ons, wanneer we hier niet of verkeerd op reageren heeft dit vroeg of laat gevolgen.
jonge honden wandeling03
Op zoek naar uitdaging
Een hond gaat zich vervelen wanneer deze geen uitdaging heeft. Het is van belang om een bezigheid te vinden die voldoet aan de natuurlijke behoeftes van de hond. Ik kan je daarbij helpen. De activiteiten bij Natural-Dogs stemmen we af op elke hond. En je kunt deze ook thuis doen.
Puppy speurenTarieven
Puppy-les
Puppy-lessen op individuele basis. Waar op een rustige en positieve manier rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van de pup en de wensen van de eigenaar.
Jonge honden wandeling
Speciaal voor pups en pubers. Het doel komt overeen met de “gewone” Sociale wandeling, maar dan aangepast aan wat de jonge honden aankunnen.
Pro Puppy Info
De Pro puppy informatieavond is er om je voor te bereiden, of om je een compleet beeld te geven, op wat er komt kijken bij het in huis nemen van een pup.
Na de les is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, onder genot van een bakje.
Puppy-cursus
Omgeving Bergen op Zoom
Ben je op zoek naar een puppycursus omgeving Bergen op Zoom:
- Waar rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeftes van de pup, en de wensen die je hebt als eigenaar.
- Leert hoe een hond communiceert met jou en zijn omgeving.
- Met als doel je pup leren kennen op een rustige, positieve manier.
Vraag en Antwoord
Het is sowieso verstandig om je te oriënteren bij andere hondenscholen in de buurt. Je moet een goed gevoel hebben bij de trainer en de manier van lesgeven. Een puppycursus kiezen doe je het liefst maar 1 keer, en waar jullie beide met plezier naar toe gaan om cursus te volgen.
- Kijk ook naar het hondenras op het veld. Vaak zegt dat ook wat over de manier van trainen.
- Hoeveel honden zijn er tegelijk op het veld, en het aantal trainers.
- Worden de lessen gecombineerd met volwassen honden.
- Is er gelegenheid tot vragen stellen tijdens de lessen.
- Hoe is het gedrag van de honden, en hoe gaan ze daar mee om.
Wil je meer weten over hoe Natural-Dogs de puppy-lessen geeft, kom een keertje kijken! Het zou zomaar kunnen dat we je inzetten tijdens de les. Van dichterbij kun je het niet meemaken. Heb je interesse om kennis te maken, graag even vooraf een berichtje op 0612952566 of ineke@natural-dogs.nl.
Vaak wordt geadviseerd om zo snel mogelijk te beginnen met puppy-cursus. Want het zou zonde zijn om de eerste periode van socialisatie te missen.
Wij denken hier anders over.
Begin niet te vroeg. Laat je pup eerst wennen aan zijn nieuwe huis. Na enkele weken wennen is het tijd om de pup aan nieuwe situaties kennis te laten maken. Gebruik de eerste weken om je basiskennis over pups op te frissen. Onze puppy-lessen zijn daarvoor gemaakt. Je mag indien gewenst de pup meenemen, maar we gaan nog niet trainen etc. met de pup. De lessen zijn vooral om je bij te spijkeren op alles wat er komt kijken wanneer je een pup of jonge hond in huis hebt.
Onze puppy-lessen zijn op individuele basis. Heb je nog nooit een pup gehad dan heb je waarschijnlijk meer informatie nodig dan iemand die al jaren een hond heeft. Voor de één is het even opfrissen van kennis en voor de ander gaat er een hele nieuwe wereld open die verkend moet worden.
Het allerbelangrijkste is het leren herkennen van de hondentaal. Hiermee wordt de omgang met jou hond vele malen interessanter en bouw je een band op die je anders nooit zou krijgen. Een hond past ook zijn gedrag aan, in positieve zin, wanneer hij merkt dat hij of zij wordt begrepen. Het is echt de moeite waard om je te verdiepen in hoe een hond met zijn omgeving communiceert.
Daarnaast is het van belang om je te verdiepen in wat voor soort hond je in huis hebt gekregen. Hiermee bedoel ik, welke eigenschappen heeft je hond meegekregen van de vader- en moederhond. Soms is dit moeilijk te achterhalen, zeker met een hond uit het buitenland. Deze eigenschappen verklaren waarom een hond bepaald gedrag vertoont, zoals waarom blaft de ene hond meer als de andere, of is het jachtinstinct meer ontwikkeld en wil deze hond van alles en nog wat najagen.
Wanneer je weet wat voor soort hond je in huis hebt, kun je beter inspelen op gedrag van de hond.
Overweeg je om een hond in huis te nemen, ga je dan goed verdiepen in wat voor hond het beste past in jullie situatie. Een hond die gefokt is als waakhond past wellicht niet in iedere woonsituatie. Denk dus goed na over wat je wens is in type hond, en wat past in jou situatie.
Socialiseren is pas effectief wanneer dit op een ontspannen en stressvrije manier plaatsvindt. En wanneer de hond voldoende rust krijgt om deze nieuwe ervaringen te verwerken. Je pup kennis laten maken met zaken die misschien nooit meer voorkomen heeft weinig zin.
Bedenk dus in welke situaties je pup regelmatig mee geconfronteerd gaat worden. Dus een ritje met de bus mee, terwijl je zelf nooit met de bus mee gaat, is dus onzinnig. Een wandeling bij de supermarkt, waar mensen in- en uitlopen en auto’s passeren. Dat zijn zaken waar een hond gewend aan mag raken.
Hoe doe je dat dan?
Zoek een plek op waar je op afstand kan kijken wat er allemaal gebeurd. Ga dus niet gelijk naar de kermis, in de hoop dat de hond niet voor altijd een trauma oploopt.
Doe rustig aan, en overdrijf niet. Introduceer niet teveel nieuwe dingen op een dag, hou ‘t bij 1 nieuw voorwerp of gebeurtenis per dag. Mocht het een keer mis gaan, en je pup wil zo snel mogelijk weg. Ga dan enkele uren later terug, liefst op een iets grotere afstand. Let goed op z’n lichaamstaal en kijk wat de pup aan kan. Stress is een slechte leerschool, een beetje is niet erg maar voorkom dat dit op een negatieve ervaring uitloopt.
Praktijkvoorbeelden:
- Iedereen wil graag naar de pup komen kijken. Visite ontvangen is prima, maar wel gedoseerd. Niet gelijk een verjaardag met een huis vol mensen.
- Met de auto mee. Even een klein stukje door de straat om mee te beginnen, en langzaam opbouwen. Dit zou al bij de fokker moeten gebeuren, zodat de pup al iets van een ervaring heeft met auto’s voordat je hem ophaald.
- Pup uitlaten op moment dat de school uitkomt. Kinderen vinden een pup geweldig en komen uit enthousiasme op de pup afrennen en willen hem allemaal aaien. Dat zou zomaar heel bedreigend kunnen zijn. Één slechte ervaring kan er voor zorgen dat je pup voor altijd bang is voor kinderen.
Jonge honden wandeling.
Voor pups en pubers hebben we de “Jonge honden wandeling” ontwikkeld. Deze wandeling is gebaseerd op de “Sociale wandelingen” die wij voor volwassen honden geven.
We gaan met maximaal 4 koppels (pup + eigenaar) een wandelingetje maken van maximaal 30 minuten. Tijdens deze wandeling leg ik je uit wat ik aan lichaamstaal bij de pups zie, en wat dit betekend. Maar ook onze lichaamstaal is van invloed op de pup. Mijn taak is om alle deelnemers bewust te maken van de hondentaal en hoe we daar mee om moeten gaan.
Wat komt er nog meer aan bod:
- Wandelen met de hond, hoe bouw je dit op?
- Hoelang mag een pup wandelen?
- Hoe ga je om met ongewenst gedrag van andere honden?
- Hoe begroet een hond een andere hond?
- Etc.
Socialiseren gaat een leven lang door. Elke nieuwe ervaring is een leermoment.
Er zijn allerlei manieren om te belonen, zoals met voertjes, je stem, de clicker, om maar wat voorbeelden te noemen. De kunst is dat je dit op het juiste moment moet doen. Anders heeft het geen zin en beloon je onbedoeld ander gedrag. En belonen heeft ook onderhoud nodig.
Het moment van belonen is belangrijk, en dient vrijwel direct na het gewenste gedrag gegeven te worden. Goed belonen is maatwerk, tijdens de les wordt hier meer aandacht aan besteed.