Leren speuren met je hond.

 • Speuren is een geweldige manier om je hond beter te begrijpen.
 • Hem een ​​uitlaatklep te geven voor natuurlijk gedrag.
 • En een ​​manier te geven om plezier te hebben, ongeacht fysieke- of gedragsproblemen.
 • Én, niet onbelangrijk. Speuren is een activiteit zonder enige vorm van stress.

Alle honden zijn welkom en verdienen het om plezier te hebben.

Speuren met je hond

Na gedane arbeid is het goed rusten

en dat na een ½ uurtje speuren
Heerlijk wegdromen na een ½ uurtje speuren

Heerlijk wegdromen

Zo kan het gaan. Je komt thuis van een speur- of detectieles, en de komende uren is je hond diep in slaap. Helemaal uitgeteld en voldaan van een half uurtje speuren. Zo veel energie kost werken met de neus, de hersenen draaien op volle kracht.

Daar kan geen andere sport tegenop.

dat gun ik mijn hond ook

Een welverdiende rust.

Behalve dat speuren veel energie kost, geeft neuswerk de hond veel voldoening. Samenwerken met de baas, ze vinden ‘t geweldig.

Geen mooiere bezigheid om de band met je hond te versterken en te genieten van hoe je hond zijn neus achterna gaat.

Wil je jouw hond ook zien genieten, kom dan naar onze happy dog training, want zo zou je onze speurlessen ook kunnen noemen.

dat wil ik ook meemaken

ontdek

Het natuurlijke talent van de hond.

Hoe kom je te weten wat er in de hond omgaat? Wat beïnvloedt hun gedrag, en waarom doen ze soms dingen die we niet begrijpen? Bij Natural-Dogs leer je alles over de onzichtbare wereld van de hond. Wanneer we de onzichtbare wereld van de hond betreden, kom je er al snel achter dat ze een sterk reukvermogen hebben. Hierdoor kunnen ze dingen opsporen die wij nooit zouden kunnen vinden. Ze gebruiken hun reukzin ook om met andere honden te communiceren. Met alle informatie over lichaamstaal en begrijpen hoe een hond communiceert, ben je in staat om het beste uit jouw hond te halen.

Iedere viervoeter kan speuren, het zijn geboren speurhonden. Van jong tot oud, van Chihuahua tot Barzoi.

De lessen zijn bedoeld voor iedereen die meer willen weten over de innerlijke wereld van de hond. Het maakt niet uit of je een beginnende of gevorderde hondeneigenaar bent, want er wordt steeds rekening gehouden met het niveau van de hond. De lessen worden afgestemd op jouw hond, en duren een ½ uur. Na de les is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Dit onder het genot van een bakkie, en een snack voor je hond.

reserveren
honden

Het zijn verbazingwekkende wezens.

Honden kunnen dingen voelen die wij niet kunnen voelen en ze hebben een heel eigen wereld. Als je de onzichtbare wereld van jouw hond binnengaat, zul je misschien verbaasd zijn over wat je aantreft.

Jouw hond kan waarschijnlijk aanvoelen wanneer je verdrietig of blij bent, zelfs als je dat niet laat merken. Ze kunnen ook vertellen wanneer je boos of overstuur bent. Dit komt omdat honden afgestemd zijn op onze emoties en subtiele signalen oppikken waar wij ons misschien niet eens bewust van zijn.

Als je de tijd neemt om de onzichtbare wereld van je hond te betreden, zult je versteld staan van hoeveel ze te bieden hebben.

speuren

8 voordelen van speuren met je hond.

 1. Ten eerste is het een geweldige manier om een band met jouw hond op te bouwen.
 2. En onderling vertrouwen met je hond te vergroten.
 3. Het helpt de hond ook om zijn natuurlijke vaardigheden en instincten te gebruiken.
 4. En het kan een geweldige vorm van lichaamsbeweging zijn voor jullie beiden.
 5. Het helpt de hond om zelfvertrouwen en focus te ontwikkelen.
 6. En om zijn probleemoplossende vaardigheden te verbeteren.
 7. Een half uur speuren is genoeg, daarna zijn ze lekker moe. Tijd voor rust.
 8. Is je hond onzeker, neem eens een proefles. Je zult versteld staan over het enthousiasme waarmee hij of zij aan het speuren is. Uit ervaring merken we dat de onzekerheid ook tijdens de dagelijkse wandeling afneemt en het zelfvertrouwen toeneemt.
Speuren met je hond, je neus achterna

Toots heeft hard gewerkt tijdens de speurles

speuren met je hond

Kan altijd en overal

 • In de natuur, op straat, op het water, in het donker, midden in een drukke stad, en onder alle weersomstandigheden. De mogelijkheden zijn onbeperkt.
 • Geschikt voor pup tot senior, van onzekere tot reactieve hond. Ook de senior kan nog heel goed zijn neus gebruiken.
 • De onzekerheid neemt af en uitvallen naar andere honden of fietsers wordt al snel een stuk minder, omdat de focus volledig bij het speuren ligt. Ze zien vaak niet eens meer wat er om hen heen gebeurd. En dit heeft een positieve invloed op het algemene gedrag tijdens de dagelijkse wandeling.
 • Onze vaste uitvalsbasis voor het speuren met je hond is in Brabant, meestal vanaf de parkeerplaats van Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199, 4641 RM Ossendrecht.

Vraag en Antwoord

Reukvermogen.

De neus van een hond is hun belangrijkste zintuig. Het helpt hen de omgeving te verkennen, op manieren waar mensen alleen maar van kunnen dromen.

Om een beeld te geven van hoe goed de hondenneus is, wordt vaak een vergelijk gemaakt met de reukvermogen van de mens. Zoals het oppervlak met receptoren (de hond heeft 300 miljoen receptoren, de mens 5 miljoen). En het stukje hersenen, bestemd om geur te analyseren, dat bij de mens niet groter is als een speldenkop. Bij de hond is dit 15% van de totale hersencapaciteit. En dat maakt dat honden ontelbaar beter kunnen ruiken als mensen.

Stel je nu eens voor dat we de wereld om ons heen zouden kunnen zien als onder een microscoop? De kleinste details van deze onzichtbare wereld worden ineens zichtbaar. Zo ruikt een hond de wereld om ons heen.

Maar dat is nog niet alles. Het wordt nog indrukwekkender.

 • Elk neusgat analyseert de geuren apart. Een voorbeeld: wanneer ze een spoor van bijvoorbeeld een konijn tegenkomen, kunnen ze het verschil ruiken tussen beide neusgaten, en zo bepalen welke kant het konijn oploopt. Het zijn deze ongelooflijke vaardigheden die hen in staat stellen onze geursporen te identificeren en te volgen. Ze kunnen ruiken waar we zijn geweest en zelfs hoe lang geleden. En dit doen ze in een rap tempo tijdens het lopen.
 • Ooit gehoord van het Vomeronasaal orgaan of orgaan van Jacobsen. Dit orgaan is gespecialiseerd in het waarnemen van feromonen via twee openingen achter de voorste snijtanden. Je kunt dit waarnemen wanneer je hond tijdens het snuffelen met z’n tong likt aan waar de geur zich op bevindt, de tong tegen z’n gehemelte aanbrengt en zelfs gaat klappertanden. Feromonen zijn lichaamseigen stoffen en worden voornamelijk gebruikt als communicatiemiddel om soortgenoten te alarmeren, om territorium af te bakenen of als er bijvoorbeeld een loops teefje in de buurt is.

De lessen zijn op individuele basis, dus de gehele lesduur ben je samen met je hond aan het werk. Je hond zit dus tijdens de les niet in de auto. Daarom zijn onze lessen van een half uur meestal voldoende, en heeft je hond de rest van de dag genoeg aan zijn mand.

Mocht je samen met een vriend(in) of andere bekende komen speuren, ook dat is mogelijk. Er zijn ook lessen van 1 of zelfs 2 uur. Ook dan zitten de honden niet in de auto, maar loop je voor elkaar het spoor, en loop ik mee om je meer over jullie speurhonden te vertellen.

We hebben speurlessen van een ½ uur, 1 uur of 2 uur.

Voor de meeste honden is een ½ uur voldoende. Een half uur concentreren kost je hond heel veel energie en is lange genoeg om niet de concentratie te verliezen.

Een speurles van één of twee uur wordt meestal gedaan door 2 eigenaren, die elkaar kennen, met ieder hun eigen hond. Het mooie hiervan is dat ze voor elkaar het spoor kunnen lopen, en dat ik mee kan lopen met de handler. De handler is de eigenaar met hond die het spoor gaat volgen.

Na elke les is er gelegenheid om vragen te stellen, en ervaringen uit te wisselen. En dit onder het genot van een bakje koffie of thee, en een snack voor de hond(en). 

Natuurlijk kan iedere hond leren speuren. Sommige rassen zijn er beter in dan andere rassen, maar ook binnen een ras kunnen er honden zijn waarbij de één beter is als de ander.

Iedere viervoeter kan speuren, het zijn geboren speurhonden. Van jong tot oud, van Chihuahua tot Barzoi. Heb je een pup? Ook de puppie kan op speurles komen. Op voorwaarde dat de pup al gewend is aan zijn nieuwe huis. Hetzelfde geldt voor honden uit het asiel of opvang. Gun hen enkele weken rust, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe huis en de nieuwe mensen. Daarna is het tijd om iets leuks te doen en kun je gaan speuren met je hond.

meer over Puppie-speuren

Tijdens de speurlessen volgt jouw hond een spoor van de ‘vermiste’ persoon. Het kan een spoor zijn van mij, maar kan ook een spoor van een familielid of kennis zijn. Van alle geuren die op het spoor aanwezig zijn, weet je hond de geur, van de sporen-loper, eruit te filteren.

Het is aan de jou om goed te letten op de lichaamstaal van de hond, dus niet zomaar volgen, maar echt kijken wat hij aan signalen laat zien, en hierop te anticiperen.

Samenwerking tussen jullie beide is dus noodzakelijk om de sporen-loper te vinden.

Jazeker,

Speuren is een uitermate geschikt voor jachthonden. Wanneer je in het woordenboek het synoniem voor speuren opzoekt vindt je als resultaat “achternajagen, najagen, opsporen en snuffelen”. Speuren bij Natural-Dogs is op gecontroleerde manier najagen van een geurspoor. En daarom is speuren zo goed voor honden met een jachtinstinct. Hun natuurlijke driften kunnen we niet wegnemen, maar door met hen te gaan speuren wordt de hond toch in zijn natuurlijke behoeften voorzien. En dat geeft hen mentale en fysieke stimulatie, en wat meer rust in het koppie.

Jazeker! Jouw hond is ergens mee bezig waar hij van nature al goed in is. Door dat te mogen laten zien, gaat hij steeds meer vertrouwen op zijn neus én op zichzelf! Als jij dan nog eens goed met je hond samenwerkt en hem laat doen waar hij goed in is, is dat ook nog eens een win-win situatie voor de band tussen jou en je hond! 

Er is geen groot verschil tussen mantrailing, tracking, praktijkspeuren of speuren. Mantrailing is specifiek op personen. Terwijl tracking, praktijkspeuren en speuren het volgen van van een geurspoor van mens of dier kan zijn. 

Ieder persoon heeft een unieke geur. Deze geur valt continue van ons lichaam af in de vorm van huidschilfers, zweet, hormonen en bacteriën.

En wanneer we ons verplaatsen, komt onze geur overal terecht en beweegt met de lucht mee en komt op allerlei oppervlakten te zitten. De hond ruikt zelfs de verandering van onze hormoonspiegel en chemie, wanneer we ons even niet zo lekker voelen of ziek zijn.

Honden zijn in staat om een geur kilometers lang te volgen, en kunnen zelfs een persoon opsporen die al dagen vermist is, in zowel stedelijke als landelijke gebieden, en in een verscheidenheid van weersomstandigheden.

Search & Rescue teams doen dit op een professioneel niveau, maar wij doen dit om de hond en natuurlijk de eigenaar een geweldige tijd met elkaar te bezorgen. 

Mijn reguliere locatie is in de omgeving van Ossendrecht. Regelmatig wissel ik van locatie om de uitdaging voor de hond erin te houden.

Zeker, sowieso door wisselen van locatie, maar ook wanneer een hond meer ervaring krijgt zorg ik ervoor dat het steeds uitdagender wordt. En daar is soms wat creativiteit voor nodig. 

Omdat de lessen op individuele basis zijn, worden de lessen aangepast aan de hond en de wensen van de eigenaar. Een vast lesprogramma is daarom niet nodig. 

Het is geen probleem om op mensengeur te speuren, zelfs als uw hond bang is voor mensen. Onzekere honden krijgen meer zelfvertrouwen door het speuren omdat ze iets doen waar ze van nature goed in zijn. Ze leren vertrouwen op hun neus en wat ze daarmee kunnen! Het kan soms een uitdaging zijn om je hond te motiveren als hij of zij bang is voor mensen. Het kan zijn dat we eerst moet werken om uw hond over zijn of haar grootste angst voor mensen heen te helpen voordat we kunnen beginnen met speuren op mensengeur.

Stapje voor stapje, zonder enige vorm van druk. 

Honden met een uitgesproken gedrag leren zich meer te focussen op het volgen van een spoor. Tijdens het speuren hebben ze meestal geen aandacht meer voor andere dingen in hun omgeving. Zo leren ze dat ze niet hoeven te reageren op allerlei prikkels. En dat ga je ook tijdens de dagelijkse wandeling merken. Honden hebben een uitdaging nodig, en daar is speuren uitermate geschikt voor.

Wil je graag eerst even overleggen voordat je een les boekt, neem gerust contact met mij op. 

Honden met “een uitgesproken karakter” leren zich meer te focussen op het spoor. Tijdens het speuren hebben honden met gedragsproblemen meestal geen aandacht meer voor andere dingen in hun omgeving. Zo leren ze dat ze niet hoeven reageren op allerlei prikkels.

Wil je graag eerst even overleggen voordat je een les boekt, neem dan gerust contact met mij op. Je kan mij bereiken op 0612952566 of mailen naar ineke@natural-dogs.nl. Tijdens de lessen neem ik meestal geen telefoon op, dus laat a.u.b. een bericht achter.

Het dragen van een hondentuigje heeft de voorkeur boven een halsband, om nekklachten te voorkomen. De handler (eigenaar van de hond) loopt achter de hond aan verbonden met een speurlijn van 10 meter. Een speurtuig en speurlijn heb ik altijd bij mij, en zijn gratis te gebruiken tijdens de les. Een eigen tuigje en lijn is natuurlijk ook perfect. Zorg voor water en beloning voor de hond. En vergeet de speurneus niet.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00