Detectie speuren voor honden.

  • Detectie is speuren op een klein oppervlak.
  • Het is een ​​alternatieve bezigheid voor natuurlijk gedrag.
  • En een ​​manier om plezier te hebben, ongeacht fysieke- of gedragsproblemen.
  • Én, niet onbelangrijk. Detectie is een activiteit zonder enige vorm van druk of dwang.

Alle honden zijn welkom en verdienen het om plezier te hebben.

Reserveren
Speuren met je hond

Detectie speuren met je hond, wat is dat?

Detectie voor honden is het opsporen van een specifieke geurbron. Iedereen kent wel de voorbeelden van detectiehonden die drugs of explosieven opsporen. Of de reddingshonden die slachtoffers moeten zoeken tijdens calamiteiten. Wij laten jouw hond een voorwerp zoeken, voorzien van een natuurlijke geur, in een natuurlijke omgeving in of rondom een gebouw. De ruimte of het terrein waar de detectielessen plaatsvinden is beperkt, het kan binnenin een gebouw zijn, of in een tuin met bomen etc. We gebruiken geen boxen maar verstoppen één of meerdere kleine voorwerpen met eenzelfde specifieke geur op willekeurige plekken. De meeste honden kunnen de voorwerpen los van de lijn opsporen. Ze zijn zo gefocust om het voorwerp op te sporen, dat ze geen aandacht meer hebben voor de omgeving.

Wat voor soort geurbron wordt gebruikt?

  • Wij gebruiken een natuurlijke, milde geur.
  • Omdat de hond zoveel beter ruikt dan ons, mag de geur niet sterk of prikkelend zijn.
  • Ook gebruiken we geen geur die je in het dagelijks leven (thuis of op straat) vaak tegenkomt.

Detectielessen zijn geschikt voor alle honden, jong of oud. Het is ook geschikt voor honden die geblesseerd geweest of nog aan het revalideren zijn. Tijdens het verstoppen van de geur wordt niet alleen rekening gehouden met de moeilijkheid of hoelang de hond zijn concentratie kan vasthouden, maar ook wat de hond lichamelijk aan kan. Iedere hond doet het op zijn eigen niveau. Er is geen druk of dwang om te presteren. Het gaat erom dat zowel de hond en eigenaar samen plezier hebben.

Een grotere beloning kun je je hond niet geven.

Geschikt voor alle honden, jong of oud.

iedere hond speurt op z’n eigen niveau.
Mechelaar Torres (13 jaar oud) heeft het gevonden.

Op een ontspannen, natuurlijke manier.

Rekening houdend met wat de hond lichamelijk aan kan.

Deze 13 jaar oude kanjer heeft er plezier in. Dat is waar we het voor doen. Het is toch geweldig om een hond zo te zien genieten.

Is deze uitdaging ook iets voor jouw hond?
dat gun ik mijn hond ook

Op zoek naar alternatief voor behendigheid?

Wat denk je van een combinatie van detectie training en natuurlijke behendigheid!

Uiteindelijk is de hond niet alleen met het opsporen van het geurvoorwerp bezig. Maar omdat het voorwerp verstopt zit, zoals bijvoorbeeld op, in of onder een boomstronk. Op een takje drijvend op het water, je kan het zo gek niet bedenken of ik heb op de vreemdste plekken iets verstopt. Ongemerkt zijn we bezig met behendigheid maar dan op een ontspannen, natuurlijke manier van hondensport. En gelijkertijd werken we aan de coördinatie/balans van de hond.

dat wil ik ook meemaken
Working Kelpie Wallie, op weg naar de buit.

Vraag en Antwoord

Ja natuurlijk. Belangrijk is dat ze gemotiveerd raken in het opsporen van het geurvoorwerp.

Dat verschilt echt per hond. Sommige honden snappen het spel heel snel, vaak zijn dit de honden die ook tijdens de dagelijkse wandeling hun neus mogen gebruiken. Honden die niet gewend zijn om hun neus te gebruiken hebben soms wat meer tijd nodig. Een nachtje slapen en de ervaring verwerken is meestal voldoende om de volgende keer het spelletje te snappen.

De lessen zijn op individuele basis, dus de gehele lesduur ben je samen met je hond aan het werk. Je hond zit dus tijdens de les niet in de auto. Daarom zijn onze lessen van een half uur meestal voldoende, en heeft je hond de rest van de dag genoeg aan zijn mand.

Mocht je samen met een vriend(in) of andere bekende komen speuren, ook dat is mogelijk. Er zijn ook lessen van 1 uur. Ook dan zitten de honden niet in de auto, maar wissel je elkaar af, en kun je veel leren van observeren van de het andere koppel.

We hebben detectielessen van een ½ uur en 1 uur.

Voor de meeste honden is een ½ uur voldoende. Een half uur concentreren kost je hond heel veel energie en is lange genoeg om niet de concentratie te verliezen.

Een detectieles van 1 uur wordt meestal gedaan door 2 eigenaren, die elkaar kennen, met ieder hun eigen hond. Het mooie hiervan is dat ze van elkaar kunnen leren door alles goed te observeren.

Na elke les is er gelegenheid om vragen te stellen, en ervaringen uit te wisselen. En dit onder het genot van een bakje koffie of thee, en een snack voor de hond(en). 

Jazeker,

Detectie is een uitermate geschikt voor jachthonden. Wanneer je in het woordenboek het synoniem voor speuren opzoekt vindt je als resultaat “achternajagen, najagen, opsporen en snuffelen”. Detectie bij Natural-Dogs is op gecontroleerde manier opsporen van een geurvoorwerp. En daarom is detectie zo goed voor honden met een jachtinstinct. Hun natuurlijke driften kunnen we niet wegnemen, maar door detectie wordt de hond toch in zijn natuurlijke behoeften voorzien. En dat geeft hen mentale en fysieke stimulatie, en wat meer rust in het koppie.

Jazeker! Jouw hond is ergens mee bezig waar hij van nature al goed in is. Door dat te mogen laten zien, gaat hij steeds meer vertrouwen op zijn neus én op zichzelf! Als jij dan nog eens goed met je hond samenwerkt en hem laat doen waar hij goed in is, is dat ook nog eens een win-win situatie voor de band tussen jou en je hond! 

Mijn reguliere locatie is in de omgeving van Ossendrecht. Regelmatig wissel ik van locatie om de uitdaging voor de hond erin te houden. Zoals bijvoorbeeld een fietsenstalling, een timmerwerkplaats of een winkel zijn allemaal prachtige locaties om de honden uit te dagen.

Omdat de lessen op individuele basis zijn, worden de lessen aangepast aan de hond en de wensen van de eigenaar. Een vast lesprogramma is daarom niet nodig. 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00